czwartek, 15 maja 2014

Spaghetti z ricottą, cukinią i szpinakiem

Wracam z przepisem ;)
Jest on sprzed przeszło miesiąca, ale to przez zaległości na blogu. Co nie zmienia faktu, iż smak tego dania jest... dziwny, ale dobry. Ale o tym to najlepiej przekonać się samemu ;)

Składniki: makaron spaghetti z semoliny, świeże liście szpinaku, mała cukinia, ser ricotta, jajka, pestki słonecznika, oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz, sól himalajska.

Makaron ugotować jak podane na opakowaniu.
Cukinię pokroić w plastry i zgrillować (ja grillowałam na odrobinie znanego już Wam z moich przepisów oleju z czerwonej palmy). Uprażyć pestki słonecznika. Dwa, trzy (w zależności od ilości porcji) jajka ugotować na twardo, ale dość krótko, ja gotuję około 7 minut.
Umyte liście szpinaku potargać do dużej miski, dołożyć ugotowany makaron. Cukinię pokroić na kawałeczki, to samo z jajkami - dołożyć do miski, razem z pestkami słonecznika. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Po wyłożeniu każdej porcji na talerz dodać ricottę (jeśli macie miękką, to parę-paręnaście łyżeczek na talerz , jeśli twardą, to pokroić w bardzo drobne kawałeczki i posypać po wierzchu).
Smacznego!


1 komentarz: